Joutavaa aikaa





Minua on muutaman viime vuoden ajan hellitty ajalla. Sitä on annettu minulle niin isolla kauhalla, että sitä on jäänyt osa käyttämättäkin. Se on harmi, sillä ylimääräaika on täysin joutavaa aikaa. Sillä ei tee mitään. 

Sille ei ole mitään tekemistä, tarkoitan. Joutava aika on vain jotenkin saatava kulumaan. Vaikkapa kirjoittamalla. Tähän tekstiin olen saanut kulumaan aikamoisen pätkän ylimääräaikaani. Vaan olen minä myös mietiskellyt. 




Olen miettinyt, että ylimääräinen aika minulla on epäreilua, koska toisilla aikaa on liian vähän. Olen miettinyt, että miksei aika voi jakaantua niin, että sitä olisi kaikilla sopivasti. Sillä tavoin, että jokaisella olisi mukavasti aikaa tehdä työnsä ja harrastaa harrastuksensa, hoitaa lapsensa ja kotinsa ja seurustellakin, ilman kiirettä. 


Miksi joillakin pitää olla niin vähän aikaa tehdä paljon, 
ja toisilla taas paljon aikaa olla tekemättä mitään?


Esimerkiksi myymälä-ravintola-huoltoasemilla saattaa yksi työntekijä palvella kolmella eri kassalla yhtä aikaa. Tai kahviloissa yksi työntekijä leipoo, tiskaa ja rahastaa yhtä aikaa. Tai lääkäri naputtelee raporttia samalla kun tutkii ja pyytää jo uutta potilasta sisään ennen kuin edellinen ehtii ovesta ulos.




Olemme tottuneet, ei sen puoleen. Se on ajan tapa, että aika on kortilla niillä, jotka ovat töissä. Niin kuin sekin, että jotkut saavat vain toivoa ja odottaa … jotta pääsisivät hekin joskus taas työkiireitä kokemaan. (Mietin, että täytyy olla aika paljon joutavaa aikaa sillä, joka työkiireistä haaveilee.)

Mutta onneksi on nyt se aktiivimalli. 

Koirapuistossa yksi pitkäaikaispätkätyötön kertoi, että on se hyvä, se malli, kun se aktivoi. Saa räknätä yhteen ja viiteen, kahdeksaantoista ja kuuteenkymmeneenviiteen. Lähetellä raportteja ja vähennellä prosentteja. Saa tuntea itsensä tärkeäksi, ja saa samalla aivojumppaa ja mielen virkistystä.




Sitä se ei tiennyt, jaetaanko sillä aikaa. 

Sanoin, että minä toivon niin.









Kommentit

  1. Minusta kuulostaa ihanalta, että on joutavaa aikaa. Esimerkiksi kirjoittaa. Mietiskellä. Minä säntäilen työn, kuntosalin,kauppojen ja kodin väliä. Jossakin välissä ehdin kirjoittaa ja "valokuvata". Täytyy aivan tiukasti pitää huolta siitä, että jää illalla kaksi tuntia lukuaikaa. Menen aikaisin nukkumaan. Jo kello 21 ja 22 välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, Marja. Kunpa voisin jakaa omastani osan sinulle :).

      Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat